HTML

Windows Install

Windows és a hozzá tartozó programok telepítésének menete, tippek és emlékeztetők.

Path környezeti változó módosítása

2007.03.05. 19:19 keepcop

A Windows a Path nevű környezeti változóban tárolja azokat a mappákat, amelyekben alapértelmezés szerint keresi a fájlokat. Így fordulhat elő, hogy ha futtatásba beírjuk, hogy "calc.exe", akkor elindul a számológép, holott "calc.exe" elérési útvonalú fájl nem létezik. A Windows azonban automatikusan végigkeresi a Path környezeti változó mappáit, így megtalálja a "C:\WINDOWS\system32\calc.exe" elérési útvonalú programot.

A fentiek miatt felmerülhet az igény, hogy saját mappát adjunk hozzá ehhez. Én például a D:\Programok\Quicklaunch mappában a gyakran használt programok parancsikonjait tárolom, párbetűs rövidítésekkel (pl. f - Firefox, t - Total Commander), így futtatásból keresgélés nélkül indíthatom őket.

A hozzáadás legegyszerűbb módja a registryben a megfelelő bejegyzés átírása: indítsuk el futtatásból a regedit-et, és keressük meg a következő bejegyzést:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\Session Manager\EnvironmentKattintsunk duplán a Path kulcsra és a megjelenő ablakban adjuk hozzá a mappánkat az eddigiekhez, pontosvesszővel elválasztva. Fontos, hogy ne töröljük ki az eddigieket, mert az működésképtelenné teszi a Windows-t (betölteni sem lenne képes, legfeljebb csökkentett módban lehetne helyrehozni a hibát).

Újraindítás után akármilyen programot vagy program parancsikonját (utóbbi nyilván célszerűbb) teszünk a mappába, a Windows bárhonnan megtalálja azt.

Szólj hozzá!

Címkék: fájlrendszer registry

A bejegyzés trackback címe:

https://winstall.blog.hu/api/trackback/id/tr4543277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása